– Ministeren sender et tydelig signal om at advokater heller skal jobbe på Aker Brygge enn å være offentlige forsvarere

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) ble grillet om den offentlige rettshjelpssatsen under den muntlige spørretimen i Stortinget.
STILTE SPØRSMÅL: Andreas Sjalg Unneland, som er SVs justispolitiske talsperson. | Foto: Terje Pedersen / NTB
STILTE SPØRSMÅL: Andreas Sjalg Unneland, som er SVs justispolitiske talsperson. | Foto: Terje Pedersen / NTB

Regjeringen har foreslått å øke satsen med 35 kroner til 1215 kroner i 2024.

Salærrådet, som ledes av høyesterettsdommer Arne Ringnes, leverte sin første anbefaling i november 2022 og et tilleggsutsagn denne sommeren. Rådet anbefalte da en rettshjelpssats på 1385 kroner.

Med regjeringens foreslåtte økning vil det gjenstå 170 kroner opp dit.

Slik omtalte regjeringen salærrådets anbefaling i budsjettforslaget:

«Rådet tek utgangspunkt i prisutviklinga for juridiske tenester, noko som gir ein sats på 1385 kroner, og meiner det er eit naturleg nivå for salærsatsen. Rådet skriv òg at det erkjenner at ein eingongsauke til dette beløpet vil ha store konsekvensar for budsjettet. Meirutgiftene til salær per år er rekna til 453 millioner kroner ved ein rettshjelpssats på 1400 kroner. Salærrådet peikar på at ei gradvis opptrapping er ei aktuell tilnærming.»

Dette var bakteppet for noen av spørsmålene justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl måtte svare på da hun var en av tre statsråder som var til stede under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag formiddag.

– Sies ingenting om et behov for en opptrappingsplan

Mehl måtte svare på spørsmål fra regjeringens budsjettpartner, SV, som i fjor ikke fikk salærsats-gjennomslag i budsjettforliket med regjeringen.

Andreas Sjalg Unneland, SVs justispolitiske talsperson, mener at det regjeringen leverer i sitt forslag ikke er å følge opp salærrådets anbefaling.

– Salærrådets anbefaling er knapt omtalt av ministeren i statsbudsjettet, og det sies ingenting om et behov for en opptrappingsplan. Når vi ikke har en bærekraftig salærsats, sender ministeren et tydelig signal om at advokater heller skal jobbe på Aker Brygge enn å være offentlige forsvarere, sa representant Unneland, og spurte justis- og beredskapsministeren om hun har en plan om å følge opp salærrådets anbefaling om en opptrappingsplan.

Statsråden svarte at regjeringen har forhold seg til salærrådets anbefaling, og minnet representant Unneland om at det er mange ting å ta hensyn til.

– Rettssikkerhet er ikke én ting. Det er summen av alt vi gjør for å holde rettsstaten oppe. Derfor må man se hele justisbudsjettet under ett, hvor det er mange prioriteringer som har med rettssikkerhet å gjøre, sa Mehl.

Regjeringens forslag møtt med sterke reaksjoner

Mange har latt seg provosere av regjeringens foreslåtte økning på 35 kroner.

«Beklager å skuffe de som trodde politiske løfter er det samme som juridiske avtaler. Regjeringen foreslår å øke offentlig salærsats fra 1180 til 1215. Det er 2,9% opp og innebærer en reell nedgang, grunnet en inflasjon på ca det dobbelte. Streik. Nå.», skrev Olle Nohlin fra Matrix Advokater i et innlegg på Facebook samme dag som regjeringen la frem sitt budsjettforslag.

– Det siste statsbudsjettet forsterker innsatsen for å sikre at forsvarerne og andre som lever på rettshjelpssatsen blir en underklasse i rettssystemet vårt. Det kommer selvfølgelig til å få alvorlige konsekvenser for rekrutteringen til yrket, og dermed også for rettssikkerheten for enkeltmennesker som kommer i kontakt med staten, skrev Elden-partner Tormod Tingstad.

Hva resultatet av budsjettforhandlingene blir, gjenstår å se.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også