Advokatforeningen har startet en underskriftskampanje for økt rettshjelpssats

Foreningen ber også regjeringen om å legge frem en opptrappingsplan som sikrer at rettshjelpssatsen når Salærrådets anbefaling i regjeringsperioden.
BREV TIL MEHL: Underskriftskampanjen er formulert som et brev til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp). | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
BREV TIL MEHL: Underskriftskampanjen er formulert som et brev til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp). | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Underskriftskampanjen, som foreningen lanserte før helgen, er formulert som et brev til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Den er et svar på regjeringens foreslåtte rettshjelpssats på 1215 kroner i 2024. Forslaget har blitt møtt med sterke reaksjoner fra en rekke advokater.

Advokatforeningen omtaler dagens situasjon som uholdbar. 

I brevet til statsråden skriver Advokatforeningen at advokatene som tar oppdrag under den offentlige rettshjelpsordningen må kompenseres på en måte som gjør at de kan opprettholde høy kvalitet i sitt arbeid.

«Vi har forståelse for at kompensasjonen for saker under rettshjelpsordningen ligger lavere enn hva advokater kan fakturere i andre saker. Satsen må imidlertid være bærekraftig, ellers undergraves hele den offentlige rettshjelpsordningen. Vi mener at den offentlige rettshjelpssatsen nå har nå blitt så lav at den utfordrer rettssikkerheten til de mest sårbare i samfunnet – ikke minst i møte med det offentlige», skriver foreningen.

Den ber derfor regjeringen øke rettshjelpssatsen i retning av Salærrådets anbefaling for 2024 i revidert nasjonalbudsjett. I tillegg ber foreningen regjeringen legge frem en opptrappingsplan som sikrer at rettshjelpssatsen når Salærrådets anbefaling i løpet av regjeringsperioden som tar slutt i 2025.

Ifølge Advokatforeningen har flere hundre privatpersoner allerede skrevet under. Kampanjen er også delt av flere i sosiale medier. Alle underskriftene skal oversendes til statsråden i forbindelse med Stortingets behandling av budsjettet. Forhandlingene mellom regjeringen og SV startet denne uken.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også