Vil vite om det er dialog mellom partene i streiken: – Kritisk at justisministeren har en proaktiv tilnærming til å løse konflikten

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) har stilt et skriftlig spørsmål til justisministeren om advokatstreiken.
ADVOKAT:Stortingsrepresentant Ingvild Wetrhus Thorsvik sitter i justiskomiteen. Hun er for tiden i permisjon fra jobben som advokat i Sørlandsadvokatene. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ADVOKAT:Stortingsrepresentant Ingvild Wetrhus Thorsvik sitter i justiskomiteen. Hun er for tiden i permisjon fra jobben som advokat i Sørlandsadvokatene. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Advokatforeningen har vært i streik siden begynnelsen av mars. Kravet fra foreningen er at regjeringen hever rettshjelpssatsen i revidert nasjonalbudsjett. Advokatforeningen mener regjeringen har brutt avtalen partene inngikk sommeren 2022, noe sistnevnte har avvist flere ganger.

Nå har Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) sendt et skriftlig spørsmål til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) hvor hun ber om å få opplyst hvor mange avhør av barn som ikke er blitt gjennomført som følge av streiken. Hun ber også Mehl svare på hvilke konsekvenser dette har for rettssikkerheten til de berørte barna.

«Advokatstreiken er nå eskalert til å inkludere bistandsadvokater. De påtar seg ikke oppdrag som gjelder avhør ved barnehusene i flere byer, inkludert Oslo, Trondheim, Tromsø, Bodø og nå sist Bergen. Disse advokatene spiller en avgjørende rolle i å sikre at barn og særlig utsatte personer som kan ha vært utsatt for vold eller seksuelle overgrep mottar nødvendig juridisk støtte under avhør», skriver Thorsvik i sin begrunnelse.

Hun vil også vite om det er noen dialog med Advokatforeningen om å få på plass en bærekraftig rettshjelpssats i henhold til anbefalingene fra Salærrådet.

«Situasjonen reiser alvorlige bekymringer for rettssikkerheten i straffesaker der barn er involvert, og den kan undergrave tilliten til rettssystemet som helhet. I lys av dette er det kritisk at justisministeren har en proaktiv tilnærming til å løse en konflikt som har vidtrekkende implikasjoner for rettsstaten», skriver Thorsvik.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også