Revisjonsselskap om mulig ulovlig advokatkontrakt: – Vi skal prøve å avdekke faktum i denne konkrete anskaffelsen

Revisjonsselskap er i gang med å undersøke om regelverket ble brutt da Wiersholm ble tildelt et granskningsoppdrag av Vestfold og Telemark fylkeskommune.
Vestfold og Telemark fylkeskommune, Fylkeshuset i Tønsberg | Foto: Christian Brekke / Vestfold og Telemark fylkeskommune
Vestfold og Telemark fylkeskommune, Fylkeshuset i Tønsberg | Foto: Christian Brekke / Vestfold og Telemark fylkeskommune

I mars overleverte Wiersholm ved partner Jan Fougner en over 72 sider lang rapport til Vestfold og Telemark fylkeskommune i forbindelse med at advokatfirmaet hadde gransket et varsel mot toppledelsen i fylkeskommunen. Rapporten skulle egentlig koste 1,5 millioner kroner, men endte opp med en prislapp på 15 millioner kroner.

Varslingsrapporten har fått kritikk av flere av de berørtes advokater for måten arbeidet har vært utført på, blant annet fra Tenden-partner Tor Erik Heggøy. Fougner avviste kritikken overfor AdvokatWatch.

Tenden, KPMG, CMS Kluge og Thommessen har også på vegne av sine klienter tidligere meddelt, at de mener Wiersholm-kontrakten ble tildelt gjennom en ulovlig direkteanskaffelse. I mai varslet kontrollutvalget i Vestfold og Telemark fylkeskommune, at de skulle bestille en undersøkelse, som skulle se på om anskaffelsen av advokattjenester til den interne granskingen av varslet i fylkeskommunen ble gjort i henhold til lovverket.

Det er Vestfold og Telemark revisjon IKS, som skal utføre undersøkelsen. Til Telemarksavisa sier revisor Bente Hegg Ljøsterød i selskapet, at de skal se på er om rutiner og regelverk er fulgt i anskaffelsen.

– Vi skal prøve å avdekke faktum i denne konkrete anskaffelsen. Den delen av anskaffelsen som gjelder bruken av unntaksbestemmelsen i anskaffelsesforskriften, vil vi få noen eksterne til å se på, som har spisskompetanse på dette området. Så vil vi få deres vurdering av dette, men vi vil ikke få noe fasitsvar. Et endelig svar på dette er det kun KOFA (Klagenemda for offentlige anskaffelser red.anm.) eller domstolene som kan gi, sier hun.

Ifølge avisen har ingen klaget på Wiersholm-tildelingen til KOFA.

Wiersholms gransking var ikke forsvarlig, skriver Tenden-partner i brev. – Kritikken er grunnleggende forfeilet, svarer Jan Fougner

Advokat fakturerte over to millioner kroner – fylkeskommune vil kun betale én fjerdedel

Skal undersøke om Wiersholm-kontrakt ble tildelt gjennom en ulovlig direkteanskaffelse

Wiersholm-rapport utløste offentliggjøring av Kvale-rapport: – Det har ikke vært en enkel beslutning

Varslingsrapport kostet 15 millioner kroner – Fougner ber fylkeskommune redusere kostnadene til eksterne advokater 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også