– Det bør nå ikke være i tvil om at vi er i stand til å levere en fullverdig master i rettsvitenskap

Handelshøgskolen ved UiS styrker fagmiljøet i rettsvitenskap ved å ansette professor Gert Johan Kjelby. Fra før av er tidligere høyesterettsdommer Magnus Matningsdal på plass.
Handelshøgskolen ved UiS har ansatt tidligere statsadvokat Gerd Johan Kjelby (t.v.) og tidligere høyesterettdommmer Magnus Matningsdal. | Foto: Marit Hommedal og Vidar Ruud/NTB
Handelshøgskolen ved UiS har ansatt tidligere statsadvokat Gerd Johan Kjelby (t.v.) og tidligere høyesterettdommmer Magnus Matningsdal. | Foto: Marit Hommedal og Vidar Ruud/NTB

I fjor søkte Universitetet i Stavanger (UiS), Universitetet i Agder (UiA) og Handelshøyskolen BI om å kunne tilby master i rettsvitenskap ved studiestedene, men den utvalgte sakkyndige komiteen til Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) vendte tommelen ned for søknadene i sommer.

Nokut skal ta endelig stilling til de ny jussutdanningene i forbindelse med et styremøte i slutten av oktober, har Khrono tidligere fortalt.

Mens universitetene venter på den endelige avgjørelsen, fortsetter de å styrke sine respektive jussatsinger.

I august kunngjorde Handelshøyskolen BI, at universitetet hadde ansatt fire nye professorer ved Institutt for rettsvitenskap. De fire er Johan Boucht fra Universitetet i Oslo, Jon Petter Rui fra Universitetet i Bergen, Ellen Johanne Eftestøl fra Helsingfors universitet og Marius Emberland fra Regjeringsadvokaten.

Nå ansetter UIS professor Gert Johan Kjelby i strafferett og straffeprosess, opplyser universitetet i en pressemelding.

Kjelby skal, sammen med tidligere høyesterettsdommer Magnus Matningsdal, utvikle og undervise emnene som skal bli tilbydd på en fremtidig master i rettsvitenskap.

– Dette er svært viktige rekrutteringer for oss, og det bør nå ikke være i tvil om at vi er i stand til å levere en fullverdig master i rettsvitenskap, sier dekan Ola Kvaløy.

– Med Matningsdal og Kjelby vil studenter ved UiS få lære av de beste innenfor dette fagområdet. Og dermed er Handelshøgskolen godt i gang med å oppfylle kravene til Nokut om å sikre et bredt fagmiljø og starte opp med master i rettsvitenskap, sier Lana Bubalo, som er avdelingsleder ved avdeling for regnskap og rettsvitenskap.

Gert Johan Kjelby er opprinnelig fra Stavanger, men har holdt til i Bergen i snart 30 år. Han har jobbet som professor ved Det juridiske fakultet i Bergen siden 2018, og har tidligere også vært politijurist og statsadvokat.

– Avgjørelsen var svært lett å ta da jeg skjønte at jeg ved å flytte nå også kunne bidra til å styrke fagmiljøet ved UiS, slik at UiS har en bedre sjanse for å bli godkjent for å tilby en master i rettsvitenskap. Jeg har forsknings- og undervisningskompetanse i blant annet strafferett og straffeprosess som Nokut har etterspurt, og jeg ser virkelig frem til å være med på å utvikle et fullverdig masteropplegg og et robust forskningsmiljø i strafferett og straffeprosess i Stavanger, sier Kjelby.

Kjelby tiltrer høsten 2023.

Rekrutteringen av Matningsdal og Kjelby får støtte av Elden-partner Kristoffer Sivertsen på LinkedIn.

– Overgangsvindet er kanskje stengt i Eliteserien i fotball, men Universitetet i Stavanger har sikret seg en bærebjelke for laget som skal utvikle en fullverdig master i rettsvitenskap i sin ferskeste signering. Dette blir fryktelig spennende for jusbyen Stavanger. Allerede er min gamle foreleser og tidligere høyesterettsdommer Magnus Matningsdal klar for å bidra. Lykke til med å si nei til søknaden nå, Nokut, skriver Sivertsen.

Stortingsrepresentant stiller spørsmål ved sammensetningen av komiteen som har vurdert de nye studiene for master i rettsvitenskap

Får nei til å etablere master i rettsvitenskap  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også