AdvokatWatch

Vil ha slutt på streikeaksjonen: – Jeg er forundret over at det ikke er kommet noen kritiske stemmer mot det Advokatforeningen har foretatt seg

Advokat Steinar Mageli savner kritiske stemmer rundt Advokatforenings streikeaksjon.

Steinar Mageli under en rettssak i Oslo tingrett i 2017. | Foto: Lise Åserud/NTB

Det er gått mer enn tre måneder siden Advokatforeningen startet streiken i Høyesterett. Da Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas og justisminister Emilie Enger Mehl møttes til debatt i Dagsnytt 18 i forrige uke, var det tydelig at partene fortsatt står langt fra hverandre.

I forbindelse med at Mehl kom med et forslag til løsning på streiken forrige mandag uttalte advokat Frode Sulland i aksjonskomiteen følgende til Advokatbladet:

– Utspillet som kom fra Mehl mandag har provosert hele advokatstanden. Vi har sterkere oppslutning om aksjonen nå enn noen gang tidligere, og det er også de som mener at aksjonen bør utvides, sier Frode Sulland.

Men ikke hele advokatstanden lar seg provosere av utspillet fra Mehl. Advokat Steinar Mageli, som er medlem av Advokatforeningen og har møterett for Høyesterett, skrev først i et leserinnlegg på Rett24 at advokataksjonen bør avsluttes. Han mener blant annet at Advokatforeningen opptrer på en uverdig måte, når den blokkerer straffesaksbehandlingen i Høyesterett.

I et intervju med Advokatforeningens medlemsblad, Advokatbladet, får Mageli spørsmål om han føler seg illojal ved å gå ut mot aksjonen.

– Hvorfor skulle jeg føle meg illojal for å ta til motmæle mot Advokatforeningens opptreden, som jeg mener er skadelidende mot hele vårt rettsvesen? Jeg er forundret over at det ikke er kommet noen kritiske stemmer mot det Advokatforeningen har foretatt seg, svarer han.

Mageli hevder videre at det er mange advokater som trekker på skuldrene av aksjonen.

Advokatforenings leder, Jon Wessel-Aas, mener utspillet fra Mageli tyder på manglende forståelse for hvordan rettshjelpsordningen fungerer. I et fyldig tilsvar gjentar Wessel-Aas mye av det han har uttalt tidligere, blant annet viktigheten av å vinne frem med kravet om forhandlingsrett.

Wessel-Aas mener dagens offentlige rettshjelpsordning, og måten den blir vedtatt på, truer rettssikkerheten i langt større grad enn den pågående streikeaksjonen.

– Hvordan Mageli mener at man skal få rettet opp et system som også de andre aktørene i rettssystemet mener er uholdbart underfinansiert, uten å aksjonere som vi gjør, vil jeg være takknemlig for å høre. Empirien viser at Magelis formel ikke fungerer, sier Wessel-Aas til Advokatbladet.

Advokatforeningens leder: – Det er krefter som vil utvide aksjonen til å gjelde flere instanser, men vi skal prøve å holde dette på et sivilisert plan

Innfrir ikke Advokatforeningens krav om forhandlingsrett: – Regjeringen kommer ikke til å strekke seg lenger

Refser Mehls forslag til ny avtale: – Det er dessverre i realiteten ingenting 

Mer fra AdvokatWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra FinansWatch