AdvokatWatch

Universiteter og høgskoler brukte nær én milliard kroner på konsulenttjenester

Norske universiteter og høgskoler brukte i fjor 988,9 millioner kroner på konsulenttjenester. Det er en vekst på 20 prosent fra året før, viser nye tall.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp). | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Selv om regjeringen har signalisert at de ønsker at konsulentbruken i staten skal ned, vokser denne utgiftsposten for universiteter og høgskoler. NTNU brukte mest, med 344 millioner kroner. Dernest følger Universitetet i Bergen med 137 millioner og Universitetet i Oslo med 130 millioner, ifølge statsregnskapet.

Til Forskerforum, som først skrev om saken, sier avdelingsdirektør NTNU, Ingrid Volden, at en generell forklaring er at det pågår flere utviklingsprosjekter samtidig, som krever økt kapasitet i en periode.

Blant annet skyldes 31 millioner av økningen innføring av digitale løsninger, hovedsakelig nytt økonomi- og lønnssystem og en ny saksbehandlerløsning.

Robert Rastad, universitetsdirektør ved Universitetet i Bergen (UiB), sier til Khrono at konsulentbruk både er ønskelig og riktig i en del sammenhenger.

– Spesielt i sammenhenger hvor det er behov for å hente inn spisskompetanse for et konkret prosjekt eller i en kortere periode. Dette er selvsagt mest aktuelt innenfor utvalgte områder, som for eksempel eiendomsfaglig spesialkompetanse eller it-prosjekter, sier Rastad.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) sier han forventer at statlige universiteter og høgskoler kun bruker konsulenter i tilfeller der de ikke kan bruke interne ressurser og kompetanse.

Advokatutgifter til studenter tatt for fusk mer enn fordoblet

NTNU vil be om et tak på advokatutgifter: – Vi ser at det er i ferd med å utvikle seg et marked for advokater i denne type saker

Har gransket NTNU tidligere – nå skal hun gjøre det som del av et nytt advokatfirma

Mer fra AdvokatWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra FinansWatch