BI får opprette masterprogram i rettsvitenskap: – Med denne godkjenningen utfordrer vi etablerte juridiske fagmiljøer i Norge

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) har godkjent BIs søknad om å opprette et masterprogram i rettsvitenskap, mens Universitetet i Agder får avslag.
BI har hovedcampus i Nydalen i Oslo. | Foto: Google Street View
BI har hovedcampus i Nydalen i Oslo. | Foto: Google Street View

Dermed kan BI søke Kunnskapsdepartementet om å etablere utdanningen, skriver Nokut i en pressemelding.

– Etter en samlet vurdering har Nokut kommet frem til at Handelshøyskolen BIs søknad oppfyller de aktuelle kravene i studietilsynsforskriften og studiekvalitetsforskriften, sier tilsynsdirektør Nina Waaler.

I august ansatte BI fire nye professorer ved Institutt for rettsvitenskap. De fire var Johan Boucht fra Universitetet i Oslo, Jon Petter Rui fra Universitetet i Bergen, Ellen Johanne Eftestøl fra Helsingfors universitet og Marius Emberland fra Regjeringsadvokaten. Dette etter at BI først hadde fått nei på sin søknad fra den utvalgte sakkyndige komiteen til Nokut.

– Dette er en veldig gledelig nyhet. Vi har jobbet med å opprette en fullgod jus-utdanning på BI over flere år. Vi har vært i tett kontakt med næringslivet og forvaltningen gjennom hele prosessen og er glade for å endelig kunne tilby en juridisk kompetanse som er etterspurt i samfunnet, sier Karen Spens, rektor ved Handelshøyskolen BI i en melding.

Morten Kinander, instituttleder ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved BI, viser i samme melding til at BI siden 90-tallet har opparbeidet et juridisk forsknings- og undervisningsmiljø, som ligger i toppen i Europa.

– Med denne godkjenningen utfordrer BI etablerte juridiske fagmiljøer i Norge og tilbyr en grad som gjør at kandidatene kan kalle seg advokat. Studentene vil få et studium som kombinerer praktiske ferdigheter med en forståelse av hvordan økonomien fungerer, og inngående kunnskap om komplekse nasjonale og EU-rettslige kapital- og markedsreguleringer, sier Kinander.

Universitetet i Agder, som har tilbudt bachelor i rettsvitenskap siden 2011, får imidlertid avslag på sin søknad.

– Selv om institusjonen oppfyller, eller er nær ved å oppfylle enkelte forutsetninger for akkreditering, er det særlig kravene til fagmiljøets størrelse og kvalifikasjoner som er bakgrunnen for at komiteen ikke kan anbefale godkjenning av søknaden på akkrediteringstidspunktet, skriver Nokut i avslagsvedtaket.

For den siste søknaden fra Universitetet i Stavanger (UiS) er det ikke gjort vedtak, ettersom det er kommet frem nye opplysninger i saken som må vurderes nærmere, opplyser Nokut videre i pressemeldingen.

Nylig ble det kjent at UiS har styrket fagmiljøet i rettsvitenskap ved å hente inn professor Gert Johan Kjelby. Fra før av er tidligere høyesterettsdommer Magnus Matningsdal på plass.

– Det bør nå ikke være i tvil om at vi er i stand til å levere en fullverdig master i rettsvitenskap

Stortingsrepresentant stiller spørsmål ved sammensetningen av komiteen som har vurdert de nye studiene for master i rettsvitenskap

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også