Sjødin og Klomsæt tilkjennes til sammen over fire millioner kroner for arbeidet med Baneheia-saken

Arvid Sjødin har fått medhold i det vesentlige, mens kravet fra Sigurd Klomsæt har delvis ført frem.
SVAR: Arvid Sjødin og Sigurd Klomsæt, her avbildet ved en annen anledning i Borgarting lagmannsrett i 2014, har fått svar om kompensasjon etter frifinnelsen av Viggo Kristiansen. | Foto: Birgitte Iversen/NTB
SVAR: Arvid Sjødin og Sigurd Klomsæt, her avbildet ved en annen anledning i Borgarting lagmannsrett i 2014, har fått svar om kompensasjon etter frifinnelsen av Viggo Kristiansen. | Foto: Birgitte Iversen/NTB

Onsdag meldte Borgarting lagmannsrett at det ville komme en kjennelse torsdag ettermiddag knyttet til erstatningskrav og dekning av omkostninger etter den frifinnende dommen av Viggo Kristiansen.

Blant dem som har krevd vederlag for arbeidet sitt med Baneheia-saken, er advokatene Sigurd Klomsæt og Arvid Sjødin. Lagmannsretten vendte imidlertid tommelen ned for advokatenes krav, ettersom den mente de to ikke hadde dokumentert tapt arbeidsfortjeneste, og at det derfor ikke var hjemmel for noen utbetaling.

Det fikk Klomsæt til å rase.

– Det er skammelig, krenkende og useriøst, uttalte han til TV2 etter at han hadde mottatt brevet fra retten.

Advokatene måtte innen 20. februar sørge for dokumentasjon på tapt arbeidsfortjeneste, eller gi sine kommentarer på rettens vurderinger av kravene. 

Nå har Borgarting lagmannsrett avsagt kjennelse i saken som gjelder krav om erstatning og dekning av omkostninger fra staten etter frifinnelsen av Viggo Kristiansen i den gjenåpnede Baneheia-saken.

«Sjødin krevde dekket erstatning (salær) med 1 869 493,75 kroner, og fikk tilkjent 1 621 294 kroner», heter det i kjennelsen.

«Klomsæt krevde erstatning (salær) for 5 500 timers arbeid med saken, pluss honorar på 684 000 kroner for arbeid i forbindelse med et tidligere sivilt søksmål mot Gjenopptakelseskommisjonen. Lagmannsretten fastsatte skjønnsmessig nødvendige utgifter til 2 000 timer, og tilkjente erstatning (salær) med 2 487 500 kroner», står det videre.

Retten viser i sin vurdering til at bestemmelsen i straffeprosessloven § 438 første ledd gir rett til erstatning for utgifter til siktedes forsvar, og at retten etter en konkret vurdering kom til at kravene fra blant andre Sjødin og Klomsæt kunne fremmes etter denne bestemmelsen. Dette fordi Kristiansen måtte anses som rettslig forpliktet til å betale den enkelte av kravshaverne for nødvendige utgifter til Kristiansens forsvar etter et prinsipp om «no cure, no pay».

«Sjødins arbeid ble i det alt vesentlige ansett som nødvendig av hensyn til et effektivt forsvar, og kravet førte derfor i all hovedsak frem», begrunner retten.

Den skjønnsmessige reduksjonen av salæret til Klomsæt forklares med at bare deler av arbeidet ble ansett som nødvendige utgifter til Kristiansens forsvar.

Også flere av de andre hjelperne til Viggo Kristiansen får økt kompensasjon, ifølge kjennelsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også