Advokat frykter reversering vil gi de mest sårbare lengre ventetid i rettssystemet

Siv-Kristin Solvoll Hansen, som er advokat ved Advokathuset Just i Mo i Rana, er bekymret for konsekvensene dersom domstolsreformen reverseres.
Helgeland tingrett har rettssteder i Brønnøysund, Mo i Rana og Sandnessjøen. | Foto: Domstolsadministrasjonen
Helgeland tingrett har rettssteder i Brønnøysund, Mo i Rana og Sandnessjøen. | Foto: Domstolsadministrasjonen

– Jeg mener denne reformen har sikret likestilte rettssteder her på Helgeland, der vi fortsatt får en lokal behandling av saker, sier Solvoll Hansen, advokat ved Advokathuset Just, til Rana Blad.

I april ble Alstahaug tingrett, Brønnøy tingrett og Rana tingrett slått sammen til Helgeland tingrett som en del av domstolsreformen.

Rettskretsen har nærmere 80.000 innbyggere.

Ap og Senterpartiet vil reversere reformen, «... med unntak for domstolar der domstolsleiar, kommunane i rettskretsen og dei tilsette gjennom sine tillitsvalde er samde om å oppretthalde dagens struktur», heter det i regjeringserklæringen fra oktober.

Hansen bistår i alvorlige straffesaker som ofte omhandler barn. Tidligere har hun blant annet vært leder for Helgeland og Salten krets i Advokatforeningen. Nå frykter hun at en reversering av reformen vil gi de mest sårbare lengre ventetid i rettssystemet.

Advokaten mener reformen har gitt mindre ventetid og et sterkere fagmiljø. En ytterligere sentralisering, som mange frykter som en langsiktig konsekvens av reformen, er Hansen ikke bekymret for.

– Jeg har ingen tro på at alt vil bli lagt til et sted og at rettssteder blir nedlagt, sier advokaten som har tilholdssted i Mo i Rana.

Rolf Selfors, sorenskriver i Helgeland tingrett, sier til Rana Blad at han mener den nye ordningen har fungert utmerket, særlig «siden den utjevner forskjeller i bemanning mellom de ulike stedene og derved gir befolkningen – brukerne – mer lik tilgang til ressurser».

Frykter domstolsreformen er første skritt på veien mot en fullstendig sammenslåing: – Etterpå slukkes lysene

Advokater har sendt brev til justis- og beredskapsministeren: – Ingen grunn til å vente og se hvordan dagens løsning fungerer 

Hovedarbeidsmiljøutvalget for domstolene: – Har en begrunnet frykt for at arbeidsmiljøet påvirkes av den rådende usikkerheten 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også